Installatie horregaas-vierkant

Binnen/buiten.  Het horregaas bracht mij tijdens een reparatie van onze buitendeur op het idee dit te gebruiken als een beeld dat staat voor een binnen- en buitenwereld. Een dubbelwandig vierkant van horregaas , waarbij het binnenvierkant vrij in de ruimte van het buitenvierkant hangt. Het zien van de golvende bewegingen  als je er langs loopt, of als je er met je handen langs gaat, doet me denken aan een energieveld en drukt voor mij de dynamiek uit dat ontstaat tijdens de uitwisseling van die binnen- en buitenwereld.

100_4945

Zieleroerselen. Vanuit het perspectief van de ‘zielekleedjes’, kwam ik op het idee  boomschors als beeld voor de’ zielehuid. te gebruiken. Met ongebleekt katoenen draad omwikkelde ik de schors kruislings tot een ingekapseld geheel. Zo ontstonden er drie beelden die voor mij bepaalde hoedanigheden van een ‘zielegesteldheid’ weergeven:

  1. Gesloten – de omwikkelde gesloten schors als een verstikkende naar binnen gegroeide ‘zielehuid’ , waardoor er geen uitwisseling van de binnen- en de buitenwereld kan plaats vinden.
  2. Halfopen  –   de deels open omwikkelde schors  dat nog een ademende ruimte heeft met in de kern een paar donsveertjes dat voor mij het zachte en het kwetsbare van dit gebied aangeeft.
  3. Ontheemd  –   waarvan de katoenen omwikkeling over de schors als beschermlaag afgebrokkeld is geraakt. Het hangt als een leeg omhulsel , alsof het leven eruit is, laag bij de grond.

Deze beelden heb ik op verschillende niveaus dicht bij elkaar met een katoenen draad in de ruimte opgehangen, zodat ze kunnen roteren en schommelen. Een ruimte die voor mij  een “innerlijk” platform weergeeft, waar de ‘zieleroerselen’ zich afspelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA